HTML

mindenmash

Szellemi felhőbodrok a valóság és fikció határmezsgyéjéről. Meg minden más.

Friss topikok

  • lucaorsolya: lehet hogy visszajön karácsonyra az ereje? jó lenne ha esne egy kis hóhóhalihó:) (2011.12.20. 14:12) December
  • mindenmash: @lucaorsolya: Hmmm... nem biztos, hogy az ilyen típusú inspirációt meg ihletet gyakran kívánom mag... (2011.11.27. 22:43) [A magány]
  • lucaorsolya: tagadhatatlanul imádlak (olvasni is) (2011.08.10. 15:05) A mai legjobb
  • mindenmash: @lucaorsolya: Köszi:D A rímek egyébként nem tervezettek voltak, csak így alakult, meglátjuk, hogy ... (2011.06.21. 12:10) Töredékek
  • Dhor: Én a szöcskéket is szeretem. De ami lényegesebb, téged még szöcskeként is szeretünk. (2011.06.15. 17:17) A tündérboltban

Linkblog

Aludni kéne már most

2011.01.07. 17:54 mindenmash

Mert lebontják a várost...

Persze ha ez igaz lenne, akkor Budapest lakossága már egy ideje téli álmot aludna. Mondjuk pár éve.

De nem ez a lényeg. Hanem már nagyon rég nem írtam, nem mintha nem gondoltam volna rá vagy nem történt volna semmi (hajaj, dehogynem történt), csak valahogy soha nem volt idő rá meg alkalom. S egyszer meg, mikor nekiültem és írtam egy csomót, ez a fránya masina megszűnt működni és törölte a mindenséget.

A vizsgaidőszak örömére hazaköltöztem, ezért aztán betegesen sok zenét hallgattam (nincs szobatárs, akit zavarnék), végignéztem a borzasztóan-hosszú-de-gyermekkori-emlékeket-idéző anime-sorozatot, ami pedig, kissé szégyenkezve írom ide, 115 részes, vizsgáztam, beadandókat írtam (többek között a Büszkeség és balítélet egy részletének, Mr. Darcy levelének logikai elemzéséből - most majd tényleg kiderül, van-e a tisztelt tanár úrnak annyi humorérzéke, mint amennyit órán mutatott).

Már csak három vizsga lóg a levegőben, ami végül is jó hír, a rossz viszont az, hogy lemerült az elemem és nincs erőm tanulni, pedig a háromból kettő jövő héten lesz.

Egyébként csak szerintem furcsa, hogy a Rádai (y? Úgy megyek el a világ mellett, mintha ott se lenne...) utcában a külföldiek kedvéért ez a kiírás szerepel: "paprikash"? Persze passzol a blogcímhez, meg is jegyeztem rögtön...

S hogy mi minden történt, mióta nem írtam? Karácsony volt, előtte angyalkodtam, ajándékokat válogattam, megbetegedtem és meggyógyultam, úgymond buliztam, de ezt nem szabad ám túl komolyan venni, ohh, meg még volt a szilveszter is - kíváncsi vagyok, mikor veszem magamnak a bátorságot, hogy ténylegesen ágyban és pizsamában és kakaóval töltsem december 31-ét és korán lefeküdjek. Egyszer jó lenne. Viszont most fordult elő először, hogy még lefekvés előtt kitakarítottunk s ez másnap annyira nagyszerű volt...

Mit csinálok még...? Időnként verset olvasok, s közlök is most egyet, mert nagyon-nagyon megtetszett. Csak az a fontos, hogy ha olvassátok, akkor sietős, kicsit szaggatott hangon, hangosan olvassátok fel. Úgy sokkal hatásosabb. Vagy felolvesom én nektek, ti népes olvasóközönségem (Luca:D). Tehát következzék a mű, Lackfi János fordításában:

Jacques Prévert: A kétségbeesés ül egy padon

Egyik téren egy padon

Ott ül egy férfi megszólít mindenkit aki arra jár

Avítt szürke öltöny szemüveg

Ül a szája sarkán csenevész csikk fityeg

Megszólítja ki arra jár

Vagy épp csak int neki

Nem szabad odanézni

Nem szabad rá figyelni

Tovább kell menni

Úgy tenni mintha nem is látnánk

Úgy tenni mintha nem is hallanánk

Szaporán menni tovább

Ha odanézel

Ha odafigyelsz

Int neked és már többé senki

Vissza nem tart leülsz mellé legott

Ő rád pillant rád mosolyog

S már szenvedsz is borzalmasan

Az az ember meg mosolyog

Te is ugyanúgy mosolyogsz

Pontosan

Ha mosolyogsz még jobban szenvedsz

Borzalmasan

És ha szenvedsz mind jobban mosolyogsz

Mindig minduntalan.

És ott maradsz

Mozdulatlanul

Mosolyogsz a padon

Körötted gyerekek játszanak

Járnak-kelnek járókelők

Nyugalmasan

Madarak röppennek tovább

Egyik fáról

A másikra

S te ott maradsz

A padon

És már tudod tudod bizony

Nem játszol többé olyan

Boldogan mint a gyerekek

Tudod hogy többé sose mész tovább

Nyugalmasan

Mint a járókelők

És soha nem röppensz tovább

Fáról fára gondtalan

Mint azok a madarak.

(Az első mondat jobban tetszik, mint a második.)

Jó lett volna ezt a verset a Veresben még elszavalni valamikor. Most valahogy előbújt belőlem a szereplés, a másoknak megmutatás vágya. Aztán nyilván ez is tovatűnik majd. Addig viszont álmodom, színfalak mögé álmodom magam, ahol kész járszóház van, hogy a színen nem lévő színészek el tudják magukat foglalni, és egy volt osztálytársammal mezítláb táncolunk a hajópadlón és közben eltűnik a cipőm és a Lator fogadást rendez a Balatonparton, de úgy, hogy a vízen parkolókat alakít ki vízi járműveknek, növényekkel elválasztva, és szúrós-tüskés növényekkel van miatta tele a Balaton. Nagyon furcsa volt. Valamiért a cipőm eltűnése zavart a legjobban. Meg az érthetetlenség, hogy miért a szúrósakat telepítette ide. Idétlen.

Ma egyébként logikából korrepetáltam a koliban (igazságtáblázat ó szeretlek) és aztán nagyipalacsintáztam az egyik lánnyal - megbeszéltük, hogy nyáron kimegyünk egy hétre Franciaországban. Úgy legyen.

Érzelmi világomat illetően meg - ha már új év kezdődik és 2011 van és az évnek ez a szakasza a beszámolásé, - hát ilyen valahogy:

https://www.youtube.com/watch?v=D5wkLnpJkL8

Persze nem szó szerint:D Csak egyes részei. A cím például elég szemléletes.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenmash.blog.hu/api/trackback/id/tr702567970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lucaorsolya 2011.01.07. 23:59:35

:) én meg tudod miről álmodtam? szextanár voltam, és ismeretlen felnőtt (fiatal) párokkal szeretkeztem. kéééééész. lassan vihetnek a deszexikálóba

Shymahlan 2011.01.08. 16:24:25

Szia!
Néhány napja fedeztem fel a blogodat és nagyon tetszik amit és ahogyan írsz. Amikor csak időm engedi, bele-bele olvasok, hogy kicsit visszarepülhessek az időben és én is újra feleleveníthessem írásaid által kalandos fiatalságomat. Ilyenkor egy kicsit sajnálom, hogy akkoriban még nem volt lehetőség blogot vezetni, sőt számítógép se nagyon.
Éppen ezért köszönöm Neked az élményt és kitartást a továbbiakhoz!
Maradok hű olvasód.

mindenmash 2011.01.09. 15:56:46

@lucaorsolya: :D
Tegnap éjjel meg azt álmodtam, hogy a színjátszó egy különítményével Amerikába megyünk és kolóniát létesítünk de még régen volt mert naaagy favázas vitorlás hajóval mentünk. És utána icipici, hatvanas évekbeli bútorokkal berendezett házikókba költöztünk egy kempingben, és mindenki összeveszett mindenkivel, és a hely olyan volt, mint egy régi színjátszós tábor, hol is volt... amikor még a Volponét próbáltuk. Na az a konyha.
Furák vagyunk:D

mindenmash 2011.01.09. 15:59:49

@Shymahlan: Nagyon örülök, hogy tetszik! (Eddig egyetlenegy olvasóm volt, akit nem ismertem, és roppant barátságtalanul tájékoztatott, hogy igenis lehet Németországban kefirt kapni. Úgyhogy ez most nagyon bátorítóan hatott.)
Szóval további jó olvasgatást, s még annyit mondanék, hogy talán nincs még késő elkezdeni írni és emlékezni - az internetes memoárok kora most jött el!

Shymahlan 2011.01.10. 17:35:34

@mindenmash: Éppen 15 éve annak, hogy kiköltöztem Németországba (Heidelberg) élni/dolgozni/tanulni. Négy évet maradtam, rengeteg élményt, tapasztalatot és barátot begyűjtve. Az emlékek sajnos az idő múlásával együtt megkoptak, ezért is sajnálom, hogy nem írtam akkoriban naplót, de a legemlékezetesebb pillanatok még most is eszembe jutnak és sokszor ezekből táplálkozom.
(Anno ha jól emlékszem sem kefírt, se igazi túrót nem kaptunk odakint. Szóval a túrós csuszának lőttek.)
Kívánok Neked minél több élményt akár itthon, akár külföldön, mert véleményem szerint: igazán csak az az ember tud széleslátóan gondolkodni, aki saját bőrén keresztül tapasztalja, érzi és éli meg a világot.
süti beállítások módosítása